"Зелен" германски депутат ни заподозря в корупция по казуса с Пирин

Също така ЕК няма как да финансира трасе през "Кресненското дефиле", тъй като мястото е природно богатство

09.02.2018 | 16:35 Редактор: Иван Берберов

Представител на Европарламента изрази подозрения за корупция у нас. Германският депутат от "Зелените" Ска Келер обяви, че намерението да се строи в Пирин и разширяването на пътя през "Кресненското дефиле" будят съмнения за липса на прозрачност. 

Келер е в България, за да представи доклад за корупцията на Програма "Достъп до обществена информация" и за да подкрепи протестите в защита на Национален парк "Пирин". Евродепутатът е категорична: Климатичните проблеми ще създадат големи икономически разходи на всички нас и ние всички трябва да се борим срещу тях. 

Екоминистърът Нено Димов неведнъж е изразявал позицията си, че климатичните промени не са резултат от действията на човека и твърденията в тази насока са измама. 

"В случая с Пирин вече имаме ски оператор, който вече използва повече територия, отколкото му е позволено – 60% повече от лиценза си, но правителството никога не го е преследвало, няма оплаквания, даже му дава подарък – може да разширява ски зоната. В този смисъл екологията и корупцията са свързани. 

Освен това не е ясно кой стои зад този ски оператор. Това отваря вратите за корупция. ЕК няма как да финансира трасе през "Кресненското дефиле", защото това е нарушение на европейското законодателство. Пътят не може да минава през дефилето, защото то е природно богатство и трябва да се намери друг вариант", отбеляза Келер. 

В четвъртък германският депутат се появи на протестите в защита на Пирин, а днес посети "Кресненското дефиле" и Банско. Посещението на Келер е и заради доклад за корупцията у нас. Според нея периодът, в който България председателства Съвета на Европейския съюз, е моментът, когато можем да блеснем с повече работа в борбата с корупцията. 

"Корупцията на най-високите етажи на властта продължава да е основен фактор. В България все още няма нито един политик на високо ниво осъден за корупционно престъпление, което доказва, че има симбиоза между организираната престъпност и политическото представителство на най-високо равнище", подчерта съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов.

Той беше категоричен, че не можем да очакваме корупцията да намалява, когато по високите етажи на властта тя е фактор, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Ива Григорова.