Правителството на САЩ публикува дългоочаквания "Списък Путин"

Той включва имена на руснаци, за които се смята, че са натрупали власт и богатство заради връзките си с руския президент

30.01.2018 | 15:21 Редактор: Ивайло Николов
Правителството на САЩ публикува дългоочаквания

Финансовото министерство на САЩ публикува дългоочаквания "Списък Путин". В него фигурират имената на 210 руски политици и олигарси. Това са руснаци, за които се смята, че са натрупали богатство или са получили власт заради връзките си с президента Владимир Путин. Именно поради тази причина неофициално списъкът носи името на руския държавен глава.

Списъкът е съставен след приемането от Конгреса на САЩ през миналата година на закон, чиято цел беше Москва да бъде наказана за предполагаемата ѝ намеса в президентските избори през ноември 2016 г.

Правителството на Тръмп имаше краен срок до понеделник да го публикува. След излизането на списъка на бял свят обаче дойде и изненадващо съобщение от страна на Белия дом, че американската администрация засега няма да наказва никого от Русия.

Според експерти, ако все пак бъдат задействани някакви санкции на базата на списъка, засегнатите руснаци няма да могат да пътуват зад граница или да имат достъп до банковите си сметки в чужбина.

Не е изключено и да стане нежелателно за чуждестранни политици, банки и официални лица да контактуват с тях.