Европейска спецакция срещу българската криптовалута OneCoin

Претърсени са били офисите на общо 15 фирми и до момента са разпитани 50 свидетели

19.01.2018 | 19:10 Редактор: Велислав Филипов
Европейска спецакция срещу българската криптовалута OneCoin

Специализираната прокуратура се включи в международна операция срещу мащабна схема за измами и пране на пари чрез създаване и разпространение на криптовалутата OneCoin. Участие са взели и служители на ГДБОП и ДАНС. 

Претърсени са били офисите на общо 15 фирми и до момента са разпитани 50 свидетели. Иззети са множество веществени доказателства и сървъри от офиси в София. 

В основата на схемата се смята, че стои Ружа Игнатова – българката с германски паспорт, създала виртуалната валута. Бизнесдамата е вписана в Търговския регистър като управител на поне 30 различни дружества. Собственик е на поне пет фирми. 

Благодарение на работата си с криптовалутата става и лице на корицата на престижното списание "Форбс“. Основните приходи на дружеството "OneCoin" ООД произлизат от продажба на образователни пакети на стойност до 12 500 евро на стотици хиляди клиенти. 

Във всяка пирамида се дават възможности за допълнителни бонуси, а българското дружество "Уан нетуърк сървисиз" ЕООД е изпълнявало фукнциите на търговски представител и дистрибутор на криптовалутата. 

Според германски прокурори с тази криптовалута може да се финансират терористи. Заради това във федералната република и в други държави разпространението на OneCoin е забранено. 

Според местните контролни органи криптовалутите служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги.