След 24 години: Трибуналът в Хага прекратява работа

Международният съд за престъпленията е издал 161 обвинения и 83 присъди

21.12.2017 | 22:20 Редактор: Василена Василева
След 24 години: Трибуналът в Хага прекратява работа

След 24 години дейност Международният съд за престъпленията в бивша Югославия приключва с работата си.

Трибуналът в Хага, създаден с амбициозната цел да раздаде правовосъдие за многобройните военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войните в началото на 90-те години, е издал 161 обвинения и 83 присъди.

Присъдите и процесите срещу Милошевич, Младич, Караджич, Воислав Шешел, Насер Орич, Анте Готовина, Рамуш Харадинай са едни от най-ярките и предизвикали бурни страсти.

През 24-те години дейност, трибуналът в Хага повдигна най-много обвинения срещу сърби. Осъдени са 83 души, сред коити само една жена - бившият президент на босненската Република Сръбска Биляна Плавшич.

Шестима бяха осъдени на доживотен затвор. Лидерът на босненските сърби Ратко Младич, известен като "касапинът на Балканите", получи максималната присъда - доживотен затвор, а политическият им лидер Радован Караджич - 40 години затвор.

Най-неочаквана беше оправдателната присъда срещу лидера на сръбските радикали Воислав Шешел, който беше обвинен в престъпление срещу човечеството и военни престъпления на териториите на Хърватия, областта Войводина и в Босна и Херцеговина.

По време на съдебните дела имаше и две самоубийства, последното от които на Слободан Праляк, който не прие присъдата си и изпи шишенце отрова пред съдиите.

Трибуналът в Хага беше създаден в отговор на най-лошите военни престъпления в Европа след Втората световна война и основно заради войната след разпадането на бивша Югославия, при която загинаха повече от 100 хил. души, а 2 млн. бяха принудени да напуснат домовете си.

Снимка: Facebook