Германия не успя да сформира правителство - задават ли се избори?

Преговорите продължават и през уикенда, има вероятност Меркел да се коалира със "Зелените"

17.11.2017 | 15:13 Редактор: Иван Берберов
Германия не успя да сформира правителство - задават ли се избори?

Поредни неуспешни преговори за сформирането на коалиционно правителство в Германия търсенето на компромис ще продължи и през уикенда. Ако все пак Ангела Меркел не успее да направи кабинет, страната отива на избори.

Ще има ли Германия коалиция "Ямайка"? Името идва от цветовете на трите преговарящи партии. Те ще се срещнат отново днес по обяд, след като поредният тур на преговорите, продължил до късно тази нощ, не даде резултат. 

Въпреки това, говорителят на Ангела Меркел изрази увереност, че трите формации ще намерят общ език. Лидерът на "Зелените" пък призна, че преговорите вероятно ще продължат и през уикенда. 

Основните проблемни точки са четири: мигрантите, политиката по въпросите на околната среда, реформирането на еврозоната и фискалните реформи. Ако различията не бъдат изгладени и преговорите пропаднат, има няколко варианта. 

Меркел може да се опита да сформира правителство на малцинството само със "Зелените". "Християндемократите" могат да започнат преговори за продължаване на досегашната голяма коалиция със "Социалдемократите". При най-лошия за досегашния канцлер сценарий, може да се стигне и до нови избори.