Надзирателите излязоха на протест пред Софийския затвор

Синдикатът настоява за увеличение на заплатите от 20%, а не от планираните 5%

16.11.2017 | 21:25 Редактор: Иван Берберов
Надзирателите излязоха на протест пред Софийския затвор

Протест пред Софийския затвор. Синдикатът на служителите в затворите настоява за увеличение на заплатите с 20%, вместо с планирате 5%. По-добри условия на труд и назначаване на нови служители са сред другите искания. Протестната кампания ще продължи с провеждане на синдикални събрания на открито пред затворите и съдебните сгради в страната. 

Работещите в "Следствения арест" и "Съдебната охрана" излязоха пред столичния затвор като част от щафетната подготовка на синдикатите за по-продължителни протести. Заради непопълнените щатове в системата на места тези, които изтърпяват наказанията си, са двойно повече от тези, които ги пазят.

Надзирателите смятат, че заради малкия им брой в затворите и арестите, има сериозен риск за здравето и живота им. За да функционира нормално, са нужни между 500 и 700 души в  ГД "Изпълнение на наказанията".

Синдикатът на "Съдебната охрана" пък изтъква, че има сгради, които се охраняват от само един служител.

Служителите в затворите бяха категорични, че ще продължат с недоволството и по време на европредседателството, ако исканията им не бъдат изпълнени, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Ива Григорова.