Хиляди на протест в Атина: Не може да живеем по този начин

"Ние сме хора, а не животни. Управляващите трябва да разберат, че сме на ръба на пропастта", каза протестираща

10.11.2017 | 15:48 Редактор: Велислав Филипов
Хиляди на протест в Атина: Не може да живеем по този начин

Масов протест пред гръцкия парламент. Хиляди се събраха, за да протестират срещу плановете на кабинета да ограничи провеждането на стачки в страната. Протестите от десетилетие са част от обществения живот в Гърция – страна, в която преди глобалната финансова криза синдикатите имаха силна и влиятелна позиция. 

Протестиращите се обявиха срещу желанието на правителство да ограничи техните граждански права. Хората отправиха и социални послания - да бъде увеличена минималната заплата и да се прекрати изземването на имоти от длъжници, които не успяват да погасят вноските по ипотеките си. По думите на протестиращите правителството трябва да разбере, че не може обществото да продължава да живее по този начин. 

"Ние сме хора, а не животни. Те трябва да разберат, че сме на ръба на пропастта", каза протестираща.

"Децата ми са безработни. Внуците ми също са без работа. Аз имам само една пенсия, от която помагам на децата си, вместо да живея с нея. Представете си само какво е чувството внучетата ви да ви дойдат на гости, а вие да не можете да си позволите да им купите шоколад", споделя пенсионерът Чатсиз Петрос 

В момента в Атина тече проверка на международните кредитори и тя е част от споразумението за отпускане на допълнителна финансова помощ по спасителната програма на страната, която изтича през 2018 година. Според критици на премиера Алексис Ципрас, той се е отказал от своите предизборни обещания – да се погрижи за интересите на гръцкия народ, в замяна на повече пари от международните кредитори.