Стивън Хокинг предлага космическа миграция

Британският физик предупреди, че до 2600 г. планетата ни ще се превърне в горяща огнена топка

06.11.2017 | 15:39 Редактор: Василена Василева
Снимка: Facebook

Поглед в бъдещето – това предложиха водещи учени по време на конференция в Пекин. В нея участваше и Стивън Хокинг, който заяви на публиката, че вече е време човечеството да отиде смело там, където никой не е бил. 

Космосът, последната граница – тя, обаче, не изглежда толкова недостижима, колкото беше преди. Не и според Стивън Хокинг. 

Британският физик предупреди, че нашата планета ще стане толкова пренаселена до 2600 година, че консумацията на мощност ще я превърне в горяща огнена топка. Освен мрачната прогноза обаче той предложи и иновативно решение – космическа миграция.

Неговият проект Breakthrough Starshot цели да направи възможно пътуването от най-близката слънчева система до нашата с помощта на наносонда. Според Хокинг, това може да се случи в рамките на само едно поколение.

Сред останалите иновативни проекти, обсъдени по време на конференцията, бяха и проучвания в сферата на неврологията. Професор Тони Вис-Корей представи специална процедура за подмладяване на мозъка, която в бъдеще може да подпомогне забавянето на процеса на стареене на нервната система.