Страхът и заплахите в журналистиката, според доклад на Съвета на Европа

Проучването е проведено сред 940 журналисти от всички 47 държави членки

20.04.2017 | 18:20 Редактор: Иван Берберов
Страхът и заплахите в журналистиката, според доклад на Съвета на Европа

Европейските журналисти често са подложени на натиск, насилие и цензура. Това разкрива доклад на Съвета на Европа. Проучването е проведено сред 940 журналисти от всички 47 държави членки на съвета, както и Беларус.

Журналистите нямат бодигардове. Но често се оказват под натиск или на мушка. 

Почти една трета от журналистите са били жертва на физическа саморазправа в последните три години, показва проучване на Съвета на Европа. Цели 69% са били подложени на психологическо насилие, натиск, цензура, заплахи и оронване на престижа. 

Малко над 53% от журналистите са се оплакали от интернет тормоз, в който влизат обвинения за пристрастие, персонални нападки и заплахи. 50% от анкетираните са посочили, че са били заплашвани онлайн от конкретни групи хора, а 46% са получавали закани за физическа саморазправа.

На други 46% е оказан политически натиск, на 35% – полицейски, а 39 на сто са били обект на наблюдение. 23% са били сплашвани с разследване, арест и съдебни дела заради работата си. 13% от жените са били подложени на сексуален тормоз. 

Страхът от бъдещи прояви на насилие, било то физическо или психологическо е водещ при повече от половината участвали, като една трета от тях се страхуват за сигурността на своите семейства и близки. 

Като резултат, повечето журналисти изпитват страх от работната им среда и често си налагат автоцензура. А един на всеки пет участвали е заявил, че изпитва натиск при съставяне на материалите си по начин, който да бъде угоден на работодателя му.

Вижте още!