България е 32-ра в световния индекс на робството

Омбудсманът предлага промени в четири закона

30.03.2017 | 22:11 Редактор: Иван Берберов
България е 32-ра в световния индекс на робството

Само за година страната ни е паднала до там от 73-тото място. Заради зачестилите жалби от служители, останали без заплати, общественият защитник Мая Манолова предлага промени в 4 закона.

Даниела Ватрачка работи във фирма за производство на обувки от 13 години. Във времето компанията няколко пъти сменяла името си – последно през миналата година.

В търсене на изработеното Даниела се обръща и към институцията на Омбудсмана. След намесата ѝ следва споразумение с работодателя.

След проверки и наложени актове по случая е сезирана и прокуратурата. Даниела обаче все още не е получила дължимото ѝ.

Зачестилите до обществения защитник жалби най-често са свързани със забавени или изобщо неплатени заплати, неиздължени осигуровки и обезщетения, неполучени ваучери за храна и неплатен извънреден труд.

В борбата срещу некоректните работодатели омбудсманът предлага промени в общо четири закона.

Част от идеите са работодателите да бъдат задължени в тримесечен срок да изплащат дължимите обезщетения, работодател, който дължи заплати, да няма право да прехвърля или продава фирмата си и да не се допускат до участие в обществени поръчки. 

А от инспекцията по труда се надяват, че промените ще гарантират правата на работещите и контролът ще се подобри.

Омбудсманът готви и жалба до Конституционния съд срещу възможността работодател с финансови затруднения да плащат само 60 на сто от дължимото на служителите си.

Вижте още във видеото: