"Уикилийкс" с нова публикация на секретни документи

Документите покриват периода 2013 – 2016 година и представят арсенала на ЦРУ за кибершпионаж

07.03.2017 | 21:55 Редактор: Иван Берберов

"Уикилийкс" публикува хиляди секретни документи, за които твърди че са на ЦРУ. Ако тяхната автентичност се потвърди, това ще се окаже най-мащабното изтичане на информация от разузнавателната агенция.

Те описват инструменти за хакване на операционните системи както на компютри, така и на смартфони. Когато бъдат засегнати, електронните устройства могат да се превърнат в инструменти за подслушване.

Така например, програма, наречена "Плачещият ангел", може да вкара смарт телевизора в режим, в който той изглежда изключени, но всъщност не е. По този начин устройството може да записва разговорите у дома, след което да ги изпраща на таен сървър на ЦРУ. 
От "Уикилийкс" твърдят, че наскоро разузнавателната агенция е изгубила контрола си върху целия този зловреден софтуер и неговата документация. Именно така организацията на Джулиан Асандж се е сдобила с него. 

Според "Уикилийкс" информацията разкрива новата посока, която е поела глобалната хакерска програма на ЦРУ. А именно – насочването НЕ към масово подслушване, а към индивидуални атаки. Публикуваните днес документи са само първа част от находката, чието разкритие ще продължи и през следващите седмици.

Вижте още във видеото: