Протести срещу миграционната политика на Тръмп

Президентът на Мексико отказа страната му да плаща за стената със САЩ

26.01.2017 | 13:12 Редактор: Тодор Петров
Протести срещу миграционната политика на Тръмп

Само часове след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че започва изграждането на стена по границата с Мексико, нови протести пред Белия дом. 

Демонстрацията започна малко след като Тръмп наложи забрана за влизането на бежанци на американска територия. Само за половин час пред президентската резиденция на "Пенсилвания авеню" 1600 се стекоха близо 500 души. 

Миграционната политика на 45-я американски президент предизвика и гнева на мексиканския преидент Енрике Пеня Нието.

"Съжалявам и не одобрявам решението на САЩ да продължат с плановете за строежа на стената, която от години вместо да ни обединява, ни разделя. Мексико не вярва в издигането на стени. Както съм казвал и преди, Мексико няма да плати за изграждането на стената. Като президент аз поемам пълната отговорност да защитавам и да се грижа за интересите на Мексико и на мексиканския народ", заяви Енрике Пеня Нието.

С указ на Доналд Тръмп бе прекратено и издаването на визи за граждани на няколко държави с предимно мюсюлманско население. В подкрепа на мигрантите, изповядващи исляма, се обяви и бившият държавен секретар на САЩ - демократът Мадлин Олбрайт. 

Междувременно в интервю за телевизия Ей Би Си американският президент заяви намерението си да бъдат създадени "зони за сигурност" в Сирия и съседни на нея страни. 

Според Тръмп на подобни защитени места сирийските граждани ще могат да изчакат края на военните действия, след което необезпокоявано ще се завърнат по домовете си.