Какво направи и не направи Плевнелиев за 5 години?

Обзор на мандата на четвъртия демократично избран президент

22.01.2017 | 09:49 Редактор: Тодор Петров
Какво направи и не направи Плевнелиев за 5 години?

Преди пет години Росен Плевнелиев влезе на "Дондуков" 2 в една безоблачно изглеждаща политическа обстановка. В края на мандата си той стана първият държавен глава, който по своя воля реши да не се бори за втори мандат - най-вече по лични причини.

"Не излизам от политиката, но не очаквайте от мен да правя нова партия или да бъда член на някоя от тях", заяви Плевнелиев, след като стана ясно, че няма да се кандидатира за втори президентски мандат.

Плевнелиев опита да свали напрежението, след като улиците бяха залети от протестиращи срещу високите цени на тока. Натискът доведе до оставката на първия кабинет "Борисов" и първи служебен кабинет на Росен Плевнелиев.

Последва скандалът с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а държавният глава обяви, че неговият кредит на доверие към правителството е изчерпан.

От БСП заговориха за импийчмънт, организираха се и протести против Плевнелиев и в защита на правителството.

Година по-късно се наложи Росен Плевнелиев да съставя втори служебен кабинет. Третият парламент, с който трявбваше да работи президентът обаче изкара само две години и той беше изправен пред решението дали да състави трети служебен кабинет. Тази задача Плевнелиев остави на наследника си Румен Радев.

Вижте целия репортаж във видеото: