Общинският съвет в Пловдив ще трябва да избере изпълняващ длъжността кмет

Това ще се случи, ако на втора инстанция Иван Тотев бъде отстранен от поста

17.01.2017 | 19:37 Редактор: Жанета Нейкова
Общинският съвет в Пловдив ще трябва да избере изпълняващ длъжността кмет

Общинският съвет в Пловдив ще трябва да избере изпълняващ длъжността кмет на града. Това ще стане в случай, че на втора инстанция бъде потвърдено отстраняването на Иван Тотев от поста.

Окръжния съд в Пловдив отстрани градоначалника заради обвинението, че е нарушил Закона за обществените поръчки при строителството на зоопарка и така е ощетил Общината за 1 милион лева.

Общински съветници от опозиционните партии в Пловдив очакват нови обвинения срещу Иван Тотев. 

"По същия начин са се случвали и нещата при намерените нередности при възлагането на строителството за спортна зала Колодрум”, каза Слави Георгиев, общински съветник от Патриотичен фронт.

"Очаквам и за Колодрума да се постави въпроса защо проекта беше за 18 милиона, а се реализира за 60 милиона. Очаквам по транспортния проект много сериозна проверка, защото са хвърлени 44 милиона, а реално няма нищо като резултат в момента в Пловдив”, това заяви Николай Радев, общински съветник от БСП

Съпартийците на вече отстранения кмет от ГЕРБ отказаха да коментират случая. Предстои Апелативният съд в града да разгледа жалбата на Иван Тотев срещу отстраняването му.

Ако магистратите не го възстановят на поста, ще трябва да бъде избран временно изпълняващ длъжността кмет. 

"Законът казва, че временно изпълняващ може да бъде избран от Общинския съвет измежду някой от заместник-кметовете на общината. Ако всички те откажат, хипотетично, тогава трябва да бъде избран някой измежду общинските съветници”, допълни Слави Георгиев.

Жителите на Пловдив са на мнение, че отстраняването на кмета ще има своето отражение върху града.

 Във вторник ще стане ясно дали Тотев ще бъде възстановен на поста или Пловдив ще има нов кмет.