Тръмп отново си навлече гнева на американците

Протести срещу новоизбрания президент на различни места в САЩ

16.01.2017 | 14:42 Редактор: Тодор Петров
Тръмп отново си навлече гнева на американците

Протестите срещу Доналд Тръмп се множат броени дни преди встъпването му в длъжност. И вчера стотици се събраха на различни места в Съединените щати.

Викове "Не на Тръмп", "Не на Ку Клукс Клан" и "Вън фашистите от САЩ" огласяват улиците на Вашингтон. Поводът е поредният изблик на бъдещия президент в Twitter. 

Този уикенд Тръмп атакува уважаван конгресмен, сподвижник на бореца за права на чернокожите Мартин Лутър Кинг. Причината – Джон Люис заяви, че ще бойкотира церемонията по встъпването му в длъжност, тъй като го смята за нелегитимен. С

По същото време в различни градове отвъд Океана демонстрират и по друга причина. Стотици се събраха в защита на здравната реформа, въведена от настоящия президент Барак Обама. 

С плакати като "Отменете ObamaCare, направете Америка отново болна" протестират в Ню Йорк. В петък американският конгрес направи първа стъпка към обещаното от Тръмп анулиране на реформата. 

Бъдещият президент и досега не е обяснил с какво точно ще я замени. На западния бряг на континента пък несъгласието се изразява чрез изкуство. Млада художничка представи картина, изрисувана с човешка кръв, чието послание е срещу Доналд Тръмп. 

Платното е интерпретация на прочутата картина, изобразяваща шиенето на първия американски флаг. Тук обаче аристократите са заменени с имигранти.