Президентът като карикатура

Новият първи в контекста на рисувания виц

13.11.2016 | 15:15
Президентът като карикатура

Който и да е новият държавен глава, той със сигурност, по традиция, ще се превърне в най-новия обект на карикатуристите. 

Ивайло Цветков е един от най-известните съвременни карикатуристи. Признат майстор е на рисувания политически виц и не крие, че в професионално отношение най-много обича, когато властта се сменя. 

Той беше сред организаторите на изложбата на тема: "Президент", в която участваха 22 майстори на хумора и сатирата с общо 82 творби.

На въпроса носи ли българският политик на майтап, винаги има готов отговор:

"През тези 27 години, които аз съм рисувал във вестниците, много, много шум не се вдига, което е умното поведение, иначе започват да ни правят реклама на нас и така си вкарват автоголове", каза пред камерата на Bulgaria ON AIR Цветков.
 
Според Ивайло Цветков политиците у нас не се съобразяват с това кой ги окарикатурява, защото и на кого са смешни.

"Когато не бъркаш на българина, в случая на политика, в джоба общо взето не се съобразява много. Ако можеше да ми бръкне в джоба, щяха да изпищят много здраво и да кажат колко много им пречи", споделя карикатуристът.

По думите му за добрата карикатура има безотказна рецепта. 

"Най-важното за една карикатура е да има вид. Ако няма вид, никаква карикатура не е. Ако правиш портретна карикатура трябва да хванеш задължително чертите и портретната характеристика. Добрите майстори хващат и състоянието, и излъчването на човека", смята карикатуристът.                                  

Ивайло Цветков е рисувал всички демократично избрани български президенти. Признава, че някой ги е изобразявал лесно, докато с други перото му е трябвало да свикне. 
 
"Искаш, не искаш, се научаваш. Това е част от професионализма. Ако нещо не ти идва да го кажеш, трябва да се научиш да го правиш", допълни още Цветков.

Независимо кой ще седне на президентския стол трябва да е подготвен, че следващите 5 години ще постоянна жертва на карикатуристите.