Ердоган поиска окончателна позиция за членството в ЕС

Проточилото се забавяне за пореден път го подразни

10.11.2016 | 15:40
Ердоган поиска окончателна позиция за членството в ЕС

Турският президент Реджеп Ердоган с поредната остра критика към Европа и настояване за бърза и окончателна позиция за членството на страната в ЕС. Ердоган, който говори на международен бизнес-форум в Истанбул, обвини Брюксел в двоен стандарт

Според Ердоган ЕС трябва да вземе окончателно решение за членството на Турция в евроблока. За пореден път той с раздразнение отбеляза проточилото се забавяне на преговорния процес между Брюксел и Анкара.

"Без да се чувстват засрамени европейските политици казват, че преговорите на Турция с ЕС трябва да бъдат забавени. Всъщност искам да им кажа – вие закъснявате. Вземете крайно решение. Знаете ли защо Европа забавя решението си? В момента има 3 милиона бежанци в Турция. Европейските лидери обмислят какво ще правят с тях, ако преговорите приключат и Турция отвори границите си. Това е тяхното основно притеснение. Затова те се бавят с окончателното решение", посочи президентът на Турция Реджеп Ердоган  

Преди няколко седмици стана ясно, че опитите на Турция за присъединяване към ЕС може да претърпят провал, освен ако Анкара не преразгледа някои свои практики, погазващи гражданските свободи, свободата на словото и независимостта на съдебната система. 

Макар Анкара да е основен партньор на Брюксел в усилията за спирането на бежанския поток, според ЕК погазването на основни демократични ценности не е приемливо и преговори по тези въпроси няма да бъдат водени.