Британски фотограф организира благотворителна изложба в София

Средствата ще бъдат използвани за ремонт на читалището в село Миндя

24.10.2016 | 19:20 Редактор: Мария Аладжова
Британски фотограф организира благотворителна изложба в София

Британски фотограф събира средства с благотворителна изложба за ремонта на читалището във великотърновското село Миндя. Фотографът Тим Клинч снима живота и къщите в селото. Творбите ще бъдат изложени в София, а след това издадени във фотоалбум.

Клинч от дълги години е фотограф на свободна практика и сътрудничил на различни списания в Испания и Франция. Преди 10 години той си купува къща в Миндя, като през последните две трайно живее в селото.

„Работата ми позволи да се доближа до хората, да разбера начина им на живот и да вляза в къщите им. Това, което ме вдъхновява е, всекидневният живот в Миндя. Снимаме хората, докато си правят компотите, докато готвят, и е просто прекрасно!“, разказва той. 

Заради любовта си към българския начин на живот, Тим приема без да се колебае идеята за благотворителната инициатива на председателката на читалището Йозефина Собаджиева.

„Участието ми в този проект е нещо фантастично! Сега на първо място можем да съберем пари за читалището и второто, да популяризираме това красиво село Миндя!“, споделя той. 

Кметът на Миндя Иван Иванов обяснява, че покривът на читалището тече заради некачествени цигли, които са наредени преди 20 години. 

От кметството са успели да подменят частично напуканите керемиди, но покривът още тече. По груби изчисления, за пълната подмяна ще са нужни не по малко от 35 000- 40 000 лв. Това не е първата българо-английска инициатива в селото, в което живеят 10 семейства на английски заселници, които помагат винаги, когато могат. 

Вижте още във видеото: