Цената на петрола сорт Брент скочи с повече от 5%

Причината е, че намалят дневния добив

29.09.2016 | 13:45
Цената на петрола сорт Брент скочи с повече от 5%

Историческо споразумение - за първи път от 2008 год. насам Организацията на страните - износителки на петрол договори намаляване на дневния добив на петрол. Цената на петрола сорт Брент веднага скочи с повече от 5% и се търгуваше за над 48 долара за барел.

Очаква се тенденцията на повишаване да а продължи.Добивът на петрол се намалява до 32 и половина милиона барела на ден. Това е близо милион барела по-малко от досегашния добив. Пазарите реагираха моментално и цената на петрола сорт Брент скочи с повече от 5% и се търгуваше за над 48 долара за барел.

Енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих заяви, че Иран, Нигерия и Либия ще имат право да произвеждат на максималните нива. Това представлява смяна на стратегията на Рияд, който зави, че ще намали добива, за да ограничи глобалното пренасищане, само ако всички други производителки от и извън ОПЕК последват примера му.

Иран твърди, че ще трябва да бъде освободена от подобни ограничения, след като нейното производство се възстановява след вдигането на санкциите на Европейския съюз по-рано тази година.По колко ще добива всяка страна ще бъде решено на следващата официална среща на ОПЕК през ноември, когато покана за участие ще бъде изпратена и до страни, които не са в организацията, сред които е и Русия.