Чиста марихуана, индустриален коноп - има ли разлика?

Растението е полезно, защото се произвеждат много неща, сподели пред Bulgaria ON AIR земеделец

24.08.2016 | 10:45
Чиста марихуана, индустриален коноп - има ли разлика?

Известно като трева, канабис, джойнт или просто коноп, това растение от векове е забулено в мистерия. 

Старите хора разказват, че преди много години т.нар. коноп е присъствал във всеки български дом – хората го сели в градините си, за да пази зеленчуците от вредители и да подхранва почвата. 

Десетилетия по-късно един български район става център на конопената индустрия.

Пловдивското село Каравелово има население малко под хиляди души, препитание – няма. Мястото обаче става доста известно. 

"Създават се клюки и се казва, че е нещо опасно, а всъщност няма такава опасност. Той не става за пушене. Това е най-известната улица в околията. Доста хора пробваха да видят дали е опиат, но се оказва, че не е", разказа пред камерата на Bulgaria ON AIR жител на селото. 

Всичко започва с една амбиция. Млади земеделци решават да отглеждат индустриален коноп. Противно на очакванията това е напълно законно, защото от растенията може да се произвежда всичко - от гориво, до хранителни продукти и текстил. 

Разликата между чистата марихуана и индустриалния коноп е количеството психотропно вещество. 

На практика младите земеделци са преминали през дълга и тромава процедура, за да получат лиценз за отглеждането на канабис. Проверявани са многократно от всички институции. 

Няколко месеца след сеитбата идват и проблемите. В района се разпространява мълвата за нива с канабис и хора от подземния свят решават, че това е трева за пушене. 

"Имахме препятствия с два джипа, които идваха и бяха решили да я оберат цялата. Смешна ситуация", споделя един от земеделците. 

Последното нападение е било тази нощ. През септември предстои жътва, а от Министерството на земеделието са взели проба от канабиса, за да се уверят, че растението наистина е с индустриални цели, но резултатът още не е готов и това бави жътвата. 

"Процедурата е бавна. Не са дошли резултатите от лабораторията и аз нямам право да го обера. Казаха ми да го обера и да го складирам някъде. Ще се опитаме да докажем колко полезно е растението, защото от него може да се създаде изолация, хартия, въжета, нишка за плат, семената служат за олио", разказа един от земеделците. 

Въпреки трудностите земеделците са оптимисти и смятат на пролет отново да засеят коноп и са сигурни, че има смисъл.