Победа за Вучич на парламентарния вот в Сърбия

Той определи резултатите като исторически и обеща да бъде министър-председател за всички граждани

25.04.2016 | 15:07 Редактор: Вероника Цветанова
Победа за Вучич на парламентарния вот в Сърбия

С малко над 48 на сто от гласовете прозападната коалиция "Сърбия побеждава" на премиера Александър Вучич печели парламентарните избори в Сърбия.

Така те получават 131 места в 250-местния парламент на Западната ни съседка. 5-процентната бариера за влизане в Скупщината прескачат още шест партии.

Победителят Вучич благодари на поддръжниците на партията, „които по думите му са водили чиста, честна, отговорна и сериозна кампания“. Той определи резултатите като исторически и обеща да бъде министър-председател за всички граждани, ако получи мандат за формиране на правителството.

"Сръбските граждани отново ни удостоиха с честта да оглавим правителството на страната. Това е голяма чест, която носи със себе си големи отговорности. Сърбия ще продължи европейския си път. Ще опитаме да го ускорим. Както казах няма да правим компромиси там, където ревностно защитаваме нашите традиционни приятелства и връзки с Руската федерация, Китай и много други страни", заяви премиерът на Сърбия Александър Вучич.

Място в новия парламент намират също класиралата се на второ място коалиция около Социалистическата партия на Сърбия, водена от външния министър Ивица Дачич, Сръбската радикална партия начело с Воислав Шешел и опозиционната коалиция "За справедлива Сърбия".

В Скупщината влизат също Движението "Стига вече" на бившия министър на икономиката Саша Радулович, коалиция на президента в периода 2004 – 2012 г. Борис Тадич и либералите и блокът „ДСС – Двери“.

"Трябва да призная пред вас, че не сме доволни от изборните резултати. Очаквахме повече, но хората отсъдиха по този начин. Не можем да им се сърдим. Окончателните резултати трябва да бъдат обявени от Републиканската избирателна комисия най-късно на 28 април", каза лидерът на Сръбска радикална партия Воислав Шешел.

Според анализатори резултатите от изборите в Западната ни съседка се разглеждат като лакмус за това дали страната трябва да се стреми към членство в Европейския съюз.

Премиерът Вучич предизвика изборите две години по-рано, за да опита по този начин да получи подкрепата на гражданите за провеждането на реформи, необходими за присъединяване на Белград към ЕС.