Първи пречки с мобилното приложение: Лекарите трябва да регистрират преглед преди рецептата

С новото мобилното приложение ще може да се изпише всеки медикамент, регистриран у нас

10.03.2023 | 17:55 Редактор: Михаела Димитрова

С ново мобилно приложение лекарите, които членуват в Български лекарски съюз, ще получат възможността да издават електронни "бели рецепти" от мобилен телефон или таблет, в случаите когато нямат достъп до компютър с медицински софтуер.

От утре д-р Христо Димитров ще може да издава електронни рецепти на пациентите си. Това обаче създава и пречки за работата му. 

"Когато сме на отдалечено място, трябва да имаме възможност да издадем рецепта, но с приложението трябва да регистрираме някакъв преглед и той да бъде електронно подписан от пациента", обясни д-р Димитров.

За да бъде изписана рецепта, пациентът задължително трябва да бъде прегледан и то не дистанционно. 

"Хората ще си представят как са при децата си в чужбина и ще звъннат на доктора им да изпише рецепта от мобилното приложение", коментира д-р Иванов.

С новото мобилното приложение ще може да се изпише всеки медикамент, регистриран у нас, като лекарството веднага попада в системата на здравното електронно досие на пациента. "Лекарят може да изпише рецепта по всяко едно време и от всяка една точка, включително и в системата на Спешната помощ", каза здравният министър д-р Асен Меджидиев. 

Така всеки изписан медикамент остава записан в електронното здравно досие. 

"Ще облекчим времето на пациента и разхождането му по празни гишета, както и ще облекчим дейността на общопрактикуващите лекари", каза служебният министър на електронното управление Георги Тодоров.

Предстоят и промени в ТЕЛК-овата система. За улесняване на пациентите изваждането на медицинската експертиза ще става по електронен път. Целта е да се прекратят корупционни практики. 

"Вече е възможно медицинското направление за ТЕЛК да се изпраща по електронен път през софтуера на лекуващия лекар към медицинската експертиза", каза служебният зам.-министър на здравеопазването Катя Ивкова.

"Давам пример, ако пациентът е от Благоевград, документите му ще бъдат разпределени във Велико Търново. Лекарят, който ще го освидетелства, няма да знае имената на този пациент и пациентът няма да знае кой е лекарят", допълни Меджидиев.

Промените ще влязат в сила в края на месец май.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR