Схема за източване на средства ли са процедурите по строежа на "Хемус"?

Полицията и данъчните влязоха в АПИ

29.10.2021 | 18:12 Редактор: Теодора Патронова

След държавната фирма "Автомагистрали", полицията и данъчните влязоха в Пътната агенция. Причината са "ин хаус" процедурите по изграждане на автомагистрала "Хемус". По тази схема, без обществени поръчки на фирми, авансово са преведени над 1 милиард лева.

По проект строителството на автомагистрала "Хемус" е разделено на 9 лота. Първите три вече са в процес на изграждане, проблемни се оказват последните 6. За тях има съмнения, че са извършвани незаконни дейности. По лотове от 4 до 6 вече има дейности по изграждането им, на фирмите са преведени и няколко милиона по така наречената "ин хаус" процедура.

Проблем според служебния кабинет е, че не се знае кой е извършил това строителство и как е извършено, без да има строително разрешително и без всички земи да са отчуждени. Проблем се оказват и последните 3 лота – те все още не са проектирани, но и за тях авансово са платени 97 милиона лева, сред които и 50% от средствата за озеленяване.

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова коментира, че през 2020 година не е имало спешна необходимост да се раздадат 1 млрд. на фирми, при условие, че предишните управляващи са знаели, че нямат разрешително за строеж.

"Нашата прокуратура няма афинитет към разследвания, които засягат бившите управляващи, още повече бившия министър-председател. Затова с проверката се заела полицията и Агенцията по приходите. За първи път в историята на България имаме национален обект, който се изгражда изграждането на части от този обект е с неизвестен извършител. Пирамида, която строи магистрала на зелено", коментира служебният вътрешен министър Бойко Рашков

"Има места, които не установено кой е работил, но там има положен труд, за това нещо е платено от някъде, а тези пари, които реално са предадени и превъзлагани чрез поръчки, къде реално са отишли дали в тези фирми, които са извършили или някъде другаде, във фирми, които не са имали отношение. Според бившите управляващи "ин хаус" процедурата е направила строителството на "Хемус" – по-евтино", каза директорът на НАП Румен Спецов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че "ин хаус" процедурата може да бъде порочна само ако излезе на по-скъпа цена - нашите цени към днешна дата са близо 30-40% по-евтини.

"Г-жа Комитова да вземе да погледне линейния график за строителство на "Хемус", какви насаждения и колко години са необходими, за да пораснат. Така, че авансите са за дейност, която трябва да започне години преди това – затова са дадени", обърна внимание бившият директор на "Автомагистрали" Стоян Беличев. 

Вътрешният министър изрази съмнение, че част от авансово платените суми са изнесени от страната. 

"Вероятно спестявали от закуски и кафета, превеждат 21 милиона лева в Близкия Изток от същия бранш, който бранш ни праща строителните машини в центъра на София. Рашков допълни, че са засечени документи с невярно съдържание, а по темата са разпитани над 150 души", заяви Рашков. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК