Присъствено и дистанционно образование: От учителите се изисква педагогическо майсторство

Директорът на 51 СУ подчерта, че предпочитат да преподават в училище

14.10.2021 | 19:40 Редактор: Теодора Патронова

Заради поредната вълна от Ковид-19, учителите трябва да съумяват да преподават в различните класове по различен начин - присъствено или дистанционно.

Калина Софрониева влиза в час по география в 10Б клас. След това има кратка почивка и започва следващия час.

"Преди малко имах два присъствени часа с 10Б клас и след малко влизам в онлайн час с 9Б, които са карантинирани. Наистина начинът е коренно различен. Опитваме се по всякакъв начин да пригодим материала за онлайн обучение. По география е много важно нагледното представяне на нещата, поради тази причина подготвям непрекъснато материали, които аз съм създала, да им ги предоставя по най-достъпния начин", разказа тя.

Директорът на 51 СУ Асен Александров съобщи, че общо взето се изисква педагогическо майсторство от колегите, но имат опит от миналите година. "Трудно е, но се справят", добави той.

Така в извънредно положение, се предприемат и извънредни мерки.

Софрониева заяви, че не е лесна пренастройката, защото по един начин се преподава в клас пълен с деца и по друг начин пред монитора.

"Методите, начините са коренно различни. Наистина е доста изморително. Всички предпочитаме присъственото. Доста по-лесно е както за нас, така и за самите учениците", посочи преподавателят.

Като 9Б са още 5 паралелки в столичното 51-во училище. Така през последните дни се налага 200 деца да се обучават от къщи. Изцяло към онлайн обучение може да се премине, ако броят име се увеличи още.

"Лично аз се притеснявам, че ако по някакви причини нашето училище е карантинирано, а другото не, може да има обвинения защо ги карантинираме, а ви уверяваме че учителите предпочитат присъствено , а не онлайн обучение", обърна внимание Александров.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК