Абсурд: Самотна майка приюти дете, държавата ѝ отказа помощ

Нели Величкова бе определена от социалните като "близка" на детето в риск

24.03.2021 | 19:42 Редактор: Здравко Черкезов

Нели Величкова е самотна майка на 2 момчета. През 2020 г. тя отваря сърцето и дома си за още едно дете. Тя обаче не получава нито лев от държавата за него.

То дошло на гости на собствени я син, а с времето това гостуване се превръща в ежедневие. Малко по-късно то заживява заедно с тях, защото е изведено от собственото му семейство. Името на това дете в риск и причината да бъде изведено от семейството му няма да бъдат споменати в този репортаж, съгласно закона за закрила на детето.

"Със заповед от директора на "Социално подпомагане" - Младост детето беше настанено вкъщи. След това, на 9 септември, със законова рамка, официално той вече е вкъщи",  сподели "близката" на детето в риск Нели Величкова.

След около година грижи за него, Нели търси финансова помощ от държавата - останала с по-малко средства, след като излязла в болничен, защото си е счупила китката. А от Агенцията за социално подпомагане отказват - защото по документи Нели е само "близка" на това дете

"... Г-жа Н. В. е подала заявление-декларация за отпускане на помощ на основание чл.49 от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето през м. декември 2020г., с документи удостоверяващи доходите ѝ. След извършване на проверка н приложените от нея документи и проверка в Интегрираната информационна система на Агенцията за социално подпомагане, се установи, че доходът на г-жа Н. В. надвишава дохода за отпускането на месечна помощ..."

Нели казва, че месечният ѝ доходът е 1500 лв. Сума, която според институциите е достатъчна причина, за да не получи помощ от държавата за отглеждането на дете в риск, което е приела в дома си след заповед на социалните. 

"Освен основната работа, която имам, аз работя и събота и неделя - без значение какво е, за да мога да се грижа за децата си. 

И въпреки че детето е получило спокойна и сигурна среда в дома на Нели, социалните не правят така че то да остане там. 

"Категорично ми беше отказано. и ми казаха, че след като не мога да се грижа, да подам молба, с която те да го изведат", обясни самотната майка.

Така тя подава молба за извеждане на детето от дома ѝ. И въпреки всичко се надява историята да не свърши по този начин и държавата да ѝ помогне да го задържи и да продължи да се грижи за него. защото то и другите ѝ двама сина я правят щастлива. 

"На фона на цялата обстановка - аз съм богат човек, богата съм със синовете си, богата съм, че са здрави най-вече. За мене това е богатството", каза Нели Величкова. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 


1
3 rate up comment rate down comment 0
Жалко
преди 3 години
Системата е установена чрез 20 г. партньорство с Анимус и Анционална мрежа за децата. Те са тези, който обучават социалните, а после се крият и искат да им водят тези деца. Самата идея да се помага се състои в психолог цял живот. За нищо друго не им пука. Копирали са 1:1 норвежкия модел. Сигнализирай за неуместен коментар