Масово българските готвачи напускат страната ни

Необходимостта от високообразовани специалисти намаляват с 50,5%

30.12.2020 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

Ресторантите остават затворени до 31 януари. А ко сме дисциплинирани - след средата на януари може да се говори за облекчение на мерките.

Машинни оператори, готвачи, касиери, строители и електротехници ще са най-нужни на бизнеса през следващата година. Това показва проучване на Агенцията по заетостта.

Александър е главен готвач в механа. Учил е по специалността си, макар да не си е представял да работи като такъв. Според него в следващата година ще има сериозен отлив от професията заради кризата.

"По-трудно е. Няма вече такива качествени хора, всеки замина по чужбини. Малко е дефицит. Разговарял съм със стажанти, които идват, казват, че няма да работят тая професия. Защо, и аз не знам", каза главният готвач Александър Илиев.

В сравнение с предходната година - нуждите от високообразовани специалисти намаляват с 50,5%, сочи изследването.

"При нас това, което ние се опитваме да направим, е да запазим персонала, който имаме, да не се налага да съкращаваме хора. Защото на първата пандемия и ние съкратихме малко от персонала си, но след това видяхме колко е трудно с подбора на персонал. Предпочитаме да запазим готовите си кадри", коментира управителят на хипермаркет Ива Павлова.

Не навсякъде обаче е задължително кандидатът да има опит на позицията, за която кандидатства.

"Предпочитаме човекът да е без опит, още повече, че изискването да бъде за дадена позиция с опит е малко трудно, тъй като във всеки един сектор си има специфични правила. И другото което е смятам, че на хората без опит също трябва да им се дава възможност за работа", категорична е Ива.

Според политиката на Министерството на образованието за няколко години с 60% се е намалил приемът в университетите по специалностите в направление "Икономика", "Администрация и управление", "Политически науки" и "Право". Въпреки това, търсенето на тази специалности от младежите остава все така силно. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК