НИМ показва редки експонати в експозиция, посветена на 140 години ВМС

Интересен акцент е изключително рядък възпоменателен медал, отсечен през 1917 г.

11.08.2019 | 20:38 Редактор: Юлия Христова

Българските военноморски сили отбелязват 140-тата си годишнина. По този повод в Националния исторически музей в София беше открита изложба. 

В нея, освен снимки и документи, могат да се видят оръжия на български морски офицери, както и редки артефакти от началото на военноморския ни флот.

Пистолет "Маузер HSc”, използван през Втората световна война и сабя, изработена по образец от 1902 г. са сред акцентите на изложбата. 

Интересен акцент в експозицията на НИМ е изключително рядък възпоменателен медал, отсечен през 1917 г. Това е точно година след като България слага началото на  собствен подводен флот и става десетата държава в света, притежаваща такъв. 

На лицевата страна на медала е ликът на цар Фердинанд I, а на обратната страна има изображение на подводницата и паметен текст. Тя е зачислена в редиците на нашия флот под името "Подводник 18”.

Част от историята на родния ни флот са и изложените военноморски адмиралски униформа и пелерина на цар Борис III. Te са притежание на Националния исторически музей. Дарени са от неговата дъщеря княгиня Мария-Луиза. 

Изложбата е временна и ще може да се разгледа до октомври. 

Репортаж на Гита Манолова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК