Украйна избира парламент

Очаква се в надпреварата най-много гласове да спечели партията на Володимир Зеленски

21.07.2019 | 14:45 Редактор: Василена Василева

Украйна избира парламент. Очаква се в надпреварата най-много гласове да спечели партията на новия президент Володимир Зеленски. В навечерието на вота той обеща да състави експертно правителство.

"Слуга на народа" – партията на бившата телевизионна звезда и настоящ президент се очаква да е големият победител на парламентарния вот. Под въпрос обаче е дали ще събере абсолютно мнозинство. 

Зеленски обеща, че целта му е да превърне Украйна в една от бързо развиващите се европейски икономики. Той се надява, че именно парламентарните избори ще укрепят властта му ще проправят пътя за по-големи реформи. 

Зеленски си поставя за цел да се бори с корупцията и наследството от предшественика си Петро Порошенко, както и да ограничи влиянието на олигарсите в политиката. 

Успешното прокарване на реформите обаче до голяма степен зависи дали ще спечели абсолютно мнозинство или ще разчита на коалиция. Като възможен партньор се смята опозиционната платформа "За живот".

Общо 34 милиона украински граждани имат право да гласуват. В изборите обаче няма да могат да участват около 3 милиона жители на Донбас, както и приблизително същия брой украинци, живеещи в Русия, защото избирателните секции в украинските дипломатически мисии са затворени. 

Според последните социологически проучвания шест партии имат шанс да преминат 5-процентната бариера и да влязат в парламента, а други две са на границата. 

Сигурните са партията на доскорошния президент Петро Порошенко и на бившия премиер Юлия Тимошенко.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК