Историите ON AIR: Кой е пророк Илия?

Името му означава – Господ е моят Бог

20.07.2019 | 20:05 Редактор: Василена Василева

Всяка година в средата на лятото, когато започват горещниците,  почитаме Свети пророк Илия. Името му означава – Господ е моят Бог. Съществува мнение, че той сам е избрал името си, за да се противопостави на идолопоклонниците. Заради тяхното прегрешение Всевишният наказал земята на израилтяните с три години суша. 

Илинден е деня от годината, в който дори и най-големите противници на суеверията се съобразяват с древните поверия. Забраната да се влиза в морето, както и във всички останали водоеми е една от най-спазваните. Старите хора казват, че на този ден морето взима своята жертва. Друго поверие гласи, че на Илинден не трябва да се работи, защото гръм ще удари този, който наруши повелята, казва доц. Вихра Баева от Националния институт по етнология и фолклористика при БАН. 

Свети пророк Илия е еднакво почитан от юдеи, християни, мюсюлмани и други религии. Живял е в девети век преди новата ера. За него е писано в Стария и Новия Завет, Талмуда и Корана. По произход е юдеин като еврейското му име е Елияху. В исляма е наречен пророк Идрис или Илияс.
Заместник-главният мюфтия Бирали Бирали обяснява, че по оскъдната информация, която има в Корана за пророк Идрис, той е един от пратениците, чиято мисия е била да се бори с покварата в обществото. 

Класическата история разказва как пророк Илия е спорил със жреците на езичниците затова кой е верният Бог. Релшили всеки да направя жертвеник и който първи го споходи от огън от небето и запали жертвеното животно, той е истинският Бог. Това обяснява деканът на Богословския факултет в СУ "Климент Охридски" Ивайло Найденов. 

Понякога пророкът Елиаху идва на земята като ангел без тяло, за да ни даде съобщение. Хората всъщност не знаят, че той е бил тук, но разбират за това, когато се случи някакво чудо, казва Йосеф Саламон – главен равин на България Хабад Любавич. 

Гледайте целия документален разказ във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК