Започва източването на опасния серовъглерод от "Химко"-Враца

Пет цистерни ще извозят веществото извън пределите на града

10.07.2019 | 21:40 Редактор: Зорница Костадинова

Сагата с опасния серовъглерод във Враца е напът да приключи. От днес започна подготовката за източването на отровния химикал, който до сега се съхраняваше от фирма "Камибо", собственост на депутата от ГЕРБ Станислав Попов.

Пет цистерни ще извозят серовъглерода извън пределите на Враца. Тази сутрин пристигнаха четири от тях. Очаква се да пристигне и петата. 

Веществото обаче няма да бъде пипано, докато институциите не проверят фирмата изпълнител дали има право да извози опасния химикал. 

"Не е нещо сложно. Не е нищо различно, просто си има обезопасителни мерки", обясни собственикът на фирмата, съхраняваща серовъглерода Станислав Попов.

Но мерките все още не са оповестени. Затова днес нито една институция във Враца не пожела да разговаря с екипа на Bulgaria ON AIR. 

Междувременно експертът на РИОСВ във Враца Георги Караиванов, освен че бе възстановен на длъжност, бе определен за председател на междуведомствената комисия, която отговаря за безопасното извеждане на химикала. 

"На тези, които ме съкратиха, не им е много приятно, защото им се объркаха плановете", каза той. 

Сега Караиванов е издал предписания, които трябва да бъдат изпълнени, преди да започне каквато и да било дейност по сагата със серовъглерода 

След като информацията за опасното вещество стана публична, беше уволнен и експерт от РИОСВ, заради това, че е алармирал в медиите. Скандалът предизвика намесата и на държавата. 

Ако всичко е наред, серовъглеродът би трябвало да започне да се източва този понеделник.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК