МИГ-29 вече 30 години служи на българските ВВС

Поводът беше отбелязан с празник и отворени врати на авиобаза "Граф Игнатиево"

29.06.2019 | 19:00 Редактор: Ивайло Николов
МИГ-29 вече 30 години служи на българските ВВС

Празничен летателен ден се проведе в авиобаза "Граф Игнатиево". С демонстрациите бяха отбелязани 30 години от въвеждането на въоръжение в българската армия на МИГ 29. 

Тази година Българските военно-въздушни сили отбелязват юбилей от използването на въоръжение на 3 машини - 40 години от вертолет Ми-24, 30 години от изтребителя МиГ-29 и 20 години от вертолет БеЛ-206. 

Самолетът Миг-29 вече 30 години охранява въздушното ни пространство. Майор Валентин Терзиев пилотира Миг-29 от години. Разказва ни, че управлението е изключително сложно, а работата си чувства като дълг към Родината. 

С колегите си 365 дни в година охранява въздушното ни пространство. Именно действията при бойно дежурство във въздуха показаха днес пилотите. Самолетът "Спартан" изигра ролята на нарушител на въздушното ни пространство, след което беше ескортиран от няколко Миг- 29. 

Хиляди се събраха да наблюдават въздушните маневри в небето над авиобазата. Военните показаха и как се катапултира от самолет, а след това пилотът беше намерен и спасен. 

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК