Ескалация на напрежението, нови протести в Грузия

Путин забрани на руските самолети да летят над страната

22.06.2019 | 13:20 Редактор: Юлия Христова
Ескалация на напрежението, нови протести в Грузия

Ескалация на напрежението между Грузия и Русия. Владимир Путин подписа указ, с който забрани на всички руски пътнически самолети да летят над Грузия. Мярката е в отговор на ожесточените протести срещу посещението на руски депутат в Тбилиси.

След сблъсъците от четвъртък вечер, снощи пред парламента се проведе нова многохилядна демонстрация, този път мирна. С превръзки на очите, грузинците протестираха срещу упражнената от полицията сила ден по-рано. Тогава пострадаха близо 240 души, част от тях – ранени с гумени куршуми. Оставката на вътрешния министър и освобождаването на задържаните обаче не е единственото искане на демонстрантите.

Недоволството избухна заради посещението в Тбилиси на руски депутат, приближен на Владимир Путин. Президентът на Грузия нарече Русия „враг и окупатор“ и обвини Москва, че е спомогнала за пламването на протестите. А грузинската опозиция призова за предсрочни избори. 

Кремъл от своя страна определи случилото се като „анти-руска провокация“ и посочи с пръст „радикалните грузински политици“. Путин забрани временно на всички руски граждански самолети да летят над Грузия. Москва ще препоръча още на руските туроператори да отменят всички екскурзии до съседната страна.

 Харесайте страницата ни във Facebook ТУК