При Мая Манолова: За 3 години 3 хил. жалби срещу бързите кредити

Омбудсманът призова за законодателни промени, които да гарантират повече контрол

10.06.2019 | 21:00 Редактор: Зорница Костадинова
При Мая Манолова: За 3 години 3 хил. жалби срещу бързите кредити

Над 3 хиляди жалби срещу фирмите за бързи кредити е получила за три години омбудсманът Мая Манолова. 

Въпреки че от една година банковата статистика отбелязва забавяне на ръста на заемите, които отпускат т.нар. фирми за "бързи кредити", техният размер съвсем не е малък. 

По данни на БНБ за първото тримесечие на 2019 г. са отпуснати кредити в размер на 2 млрд. 522 млн. лева, като 200 млн. от тях са т.нар. "лоши кредити" - забавените за връщане. Според данните на асоциацията на колекторите, всеки пети необслужен кредит идва именно от фирми за бързи кредити. 

Заради зачестилите жалби от страна на граждани, омбудсманът призова за законодателни промени, които да гарантират повече контрол. Днес по време на кръгла маса, Мая Манолова очерта редица проблеми в сектора, сред които прекомерните лихви и такси, едностранната промяна на дължима лихва, такси за експресно отпускане на кредит и други. 

Често фирмите за бързи кредити не извършват задълбочени проверки на клиента. Това води до отпускане на значителни средства на неплатежоспособни лица или дори до измами, в които някой се оказва длъжник без да е теглил кредит.

Такъв е и случаят на Тихомир, който миналата година разбира, че дължи кредит, който никога не е теглил. Впоследствие разбира, че кредитът не е един. Общо 5 заема са изтеглени на негово име от фирми за бързи кредити. 

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК