Как да реагираме при гръмотевична буря?

През последните години гръмотевичната активност в България се е повишила

03.06.2019 | 20:05 Редактор: Ралица Братанова
Как да реагираме при гръмотевична буря?

За 4 юни отново има обявен жълт код за опасно време в Западна и Централна България.

"Няма опасност от преливане на язовири. Басейновите дирекции изпращат регулярна информация за речните нива. Нивото на р. Янтра постепенно се понижава, като за последния час е спаднало с 12 сантиметра, а на р. Дунав остава под прага за наблюдение", обясни Илиана Тодорова от Министерството на околната среда и водите пред Bulgaria ON AIR

"Един от най-сигурните методи за защита е поставянето на гръмоотводна система на сградите", обясни синоптикът Георги Рачев.

Изследванията показват, че през последните години гръмотевичната активност в България се е повишила. Пораженията освен материални - по сгради и апаратура, може да бъдат и фатални за човешкото тяло. Затова и експертите дават някои ключови съвети за реакция при гръмотевична буря.

"Първото нещо, което трябва да се направи е човек да се ориентира и да се скрие на закрито. Ако се намираме в планина или в открити пространства, да не се застава под дървета особено единични. Хубаво е човек да събере краката и да приклекне ниско до земята", обясни инж. Георги Алексов.

При съмнения за липса или нарушена мълниезащита в дадена сграда, собствениците трябва да се обърнат към специалисти, които да направят проверка и на системата, за да бъде възстановена.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК