Напрежение във Венецуела: Гуайдо с опит за военен преврат срещу Мадуро

Според управляващите ситуацията е под контрол

30.04.2019 | 21:55 Редактор: Василена Василева
Напрежение във Венецуела: Гуайдо с опит за военен преврат срещу Мадуро

Напрежение във Венецуела. Опозиционният лидер Хуан Гуайдо обяви началото на последния етап от плана за сваляне на президента Николас Мадуро. Стигна се до сблъсъци.

В 3-минутна реч самопровъзгласилият се за временен президент на Венецуела отправи призив към своите привърженици и военните. Той поиска всички да излязат по улиците на страната и да сложат край на режима на призедента Николас Мадуро. 

Обръщението, заснето преди разсъмване близо до главната военна база в Каракас "Ла Карлота", беше публикувано в Twitter. В него Гуайдо стои рамо до рамо с членове на въоръжените сили и опозиционния политик Леополдо Лопес, който беше под домашен арест. 

А отговорът на властите в Каракас не закъсня. Специалните части използваха сълзотворен газ срещу Гуайдо и униформените, застанали на негова страна. 

Според управляващите ситуацията е под контрол. Министърът на отбраната генерал Владимир Лопес заяви, че "въоръжените сили остават твърдо в защита на законното управление на Мадуро". 

Събитията от днес са считани за най-смелия опит на Гуайдо да убеди военните да се изправят срещу Мадуро. Не е ясно обаче дали ходът му ще се окаже печеливш. 

Ако не успее, това може да се разглежда като доказателство, че всъщност подкрепата към него не е толкова голяма, колокото самият той твърди.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК