"Българско военно чудо": Героичната защита на Видинската крепост

Капитан Атанас Узунов отбранява храбро Северозападна България

03.04.2019 | 15:37 Редактор: Тодор Петров

Героичната отбрана на Видинската крепост през Сръбско-българската война е темата на новия епизод от „Българско военно чудо“ на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“. Повдигът на кап. Атанас Узунов и местното население, който и до днес е символ на себеотрицание и военна доблест, получи своето заслужено място във втория бонус епизод на хитовата поредица. Тя е посветена на най-големите военни постижения в историята на България през войните за национално обединение, а защитата на Видин няма как да бъде пропусната в това отношение. 

Сръбско-българската война избухва на 2 ноември 1885 г. и макар основната атака на противника да се очаква по посока на София, военното командване и правителството не забравят Северозападна България. Капитан Атанас Узунов е изпратен да я защитава. Той е участвал в Сръбско-турската война от 1876 г., сражавал се като опълченец през 1877 г. при Стара Загора и Шипка. След това отива да учи във Военната академия в Петербург, но избира не толкова популярен род войска – инженерните части, които се отличават със скучни изчисления и ровене в земята. Узунов обаче твърди, че „Войникът се нуждае от лопатката, така както от пушката си.“

Само на 26 години той става от капитан - командир без армия, който е начело на запуснатата крепост във Видин, без оръдия и припаси. Узунов се заема със сложната задача да строи валове и окопи. Мобилизира гражданите на Видин да копаят траншеи и да изграждат редути. За да очисти местността пред тях и сърбите да нямат прикрития, Узунов нарежда да се изсекат дърветата и изравнят гробищата. 

Друг проблем пред него са хората. Той разполага предимно със запасняци и опълченци, а пристигат и доброволци, сред които цигани, турци, власи, даже хървати и руснаци. Повечето от опълченците и доброволците са въоръжени със стари пушки, нямат униформи и офицери. Все пак за кратко време Узунов успява да събере 6800 души и 30 оръдия. На 1 срещу 2 ноември Видин е обявен за обсаден град, а Узунов подчинява и гражданската власт. Той арестува видински първенци по подозрение, че, подстрекавани от руския консул, искат да предадат града. От София му разрешават да издава смъртни присъди, но Узунов не се възползва от това право.

Като командир на Видин той отговаря за отбраната на цяла Северозападна България. Срещу него застават около 16 хиляди сърби от Тимошката армия на генерал Лешанин. Узнал, че срещу него стои капитан и то почти без войска, сръбският командващ вярва, че ще заеме Видинско и то „без да пукне пушка“. 

Узунов цели не толкова да издържи една дълга обсада, колкото да попречи на противника да обкръжи града. Затова организира изненадващи контрадействия, които объркват сърбите. На 4 ноември два български отряда атакуват при Кула два пъти по-многоброен противник. Както споделя сръбски офицер: „Впечатлението, което тая изненада предизвика, трудно е да се опише. В което лице да погледнеш, все е жълто-зелено.“ Все пак сърбите надделяват благодарение на численото си превъзходство, но са разколебани и едва на 11 ноември се появяват пред Видин. 
Още по-впечатляваща е защитата на Белоградчик. Тук бъдещият началник-щаб на сръбската армия през Първата световна война, Радомир Путник претърпява срамно поражение на 6 ноември. 15 доброволци-ученици са изпратени в тила на противника да изстрелят демонстративно един залп и да викат „ура“. Паниката, която те предизвикват, е толкова силна, че сърбите отстъпват панически. 

На 8 ноември телеграфните връзки със София са прекъснати и Узунов трябва да решава всичко сам, а всички погледи са вперени в него, той трябва да командва и да вдъхва кураж. А сърбите обкръжават Видин. На искането на сръбски полковник градът да бъде предаден, иначе ще бъде превърнат в пепел, Атанас Узунов отговаря: „Предайте на полковник Димич, че той може да влезе във Видин само като пленник.“ 

Тогава сърбите се хвърлят в атака срещу най-слабите и предни бастиони. Техните защитници се заклеват да загинат до един, но да не отстъпят. Подробности за изключителните боеве и отбранителните действия, с които Узунов и българската армия отблъскат противника, гледайте в епизода от „Българско военно чудо“

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК