Протестиращи срещу сръбския президент Вучич опитаха да влязат в държавната телевизия

Заедно с тях бяха и опозиционери, но всички бяха изхвърлени с полиция

17.03.2019 | 14:56 Редактор: Ивайло Николов
Протестиращи срещу сръбския президент Вучич опитаха да влязат в държавната телевизия

Напрегната нощ в сръбската столица Белград. Протестиращи срещу президента и опозиционери нахлуха в държавната телевизия, откъдето бяха изхвърлени с полиция.

"Един от 5 милиона" – под това мото както всяка събота, протестиращите се събраха пред сградата на философския факултет. От декември насам те настояват за оставката на президента Александър Вучич и призовават за предсрочни избори. 

След като стигнаха до сградата на обществената телевизия, част от демонстрантите започнаха да хвърлят яйца. В един момент те пробиха полицейския кордон и нахлуха вътре, водени от лидерите на крайнодясното движение "Двери" Бошко Обрадович и на "Алианса за Сърбия" Драган Джилас.

С вдигнати ръце опозиционерите поискаха телевизията да даде ефирно време на протестиращите. Много сърби критикуват обществената медия, че е твърде пропрезидентска и проправителствена. 

Близо 50 полицаи от службите за борба с безредиците обаче изхвърлиха граждани и политици от сградата. По-късно вътрешният министър на Сърбия заяви, че всички, участвали в акцията, ще бъдат съдени.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК