Brexit ще трябва да почака, но не се знае колко

Отсрочката за Великобритания зависи от всички страни в ЕС

15.03.2019 | 13:28 Редактор: Ивайло Николов
Brexit ще трябва да почака, но не се знае колко

Великобритания няма да напусне Европейския съюз на 29 март. Това обаче ще се случи, само ако всички членки на Европейския съюз застанат зад решението на британския парламент за отлагане на Brexit.

След няколко поредни гласувания, Уестминстър достигна решение, че Brexit трябва да се осъществи, но след 29 март.

Следващата сряда пък парламентът ще гласува отново споразумението на Тереза Мей, което вече беше отхвърлено два пъти. Ако този път сделката бъде одобрена - Мей ще поиска от Евросъюза отлагане до 30 юни.

Ако бъде отхвърлена, обаче, британският премиер трябва да поиска по-дълго отлагане. А лидерът на опозицията за пореден път не скри недоверието си в премиера Мей, която според него трябва да приеме, че нито нейното споразумение, нито Brexit без сделка са приемливи варианти.

Очаквано, реакциите на Европейския съюз са смесени. Председателят на Европейският съвет, Доналд Туск заяви, че ще призове европейските лидери да разрешат отсрочката, ако Великобритания има нужда да преработи стратегията си.

Френският президент Еманюел Макрон пък заяви, че Лондон трябва да представи основателна причина за отсрочка. А главния преговарящ от страна на Брюксел, Мишел Барние обобщи: 

"Ако Великобритания още иска да напусне Европейския съюз и иска да го направи порядъчно - както твърди Тереза Мей - то тогава споразумението е единствения възможен начин. Ако искаме да продължим напред, нямаме нужда от негативен вот срещу сделка или Brexit без споразумение. Трябва ни позитивен и градивен вот", заяви Барние.

За да бъде разрешена отсрочката е нужно единодушно решение на лидерите на страните-членки на Европейския съюз. А ако наистина бъде отложен, Великобритания ще е принудена да участва в изборите за Европейски парламент.

Уестминстър категорично отхвърли възможността за втори референдум, след като редица лейбъристи умишлено се въздържаха.

В официално изявление, обаче, от опозицията обясниха – това не е правилния момент. И допълниха – ще предложат вот за организация на национален референдум, когато са готови.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК