След аварията: Венецуела постепенно се възстановява

Президентът Николас Мадуро обвини САЩ за случилото се

09.03.2019 | 15:21 Редактор: Василена Василева
След аварията: Венецуела постепенно се възстановява

След грандиозната авария електроснабдяването във Венецуела започва постепенно да се възстановява. Според експерти най-големият срив в електричиската мрежа от десетилетия насам се дължи на липсата на държавни инвестиции за поддръжката на инфраструктурата. А президентът Николас Мадуро обяви, че Америка стои зад случилото се.

Повече от 24 часа след като Венецуела остана на тъмно, електрозахранването в страната започна да се възстановява. Тежката авария възникна в четвъртък в най-голямата водноелектрическа централа.

Това е най-мащабното прекъсване на тока в страната от 2012 година насам. 

То доведе до сривове в телефонните връзки и интернет мрежата, както и до транспортен хаос. Дните, прекарани без ток, създадоха допълнителни проблеми на жителите на страната. 

Най-критично е положението в болниците. Според местни медии има загинали хора заради липсата на достъп до здравеопазване. 

Аварията изостри допълнително напрежението в страната. Правителството на президента Николас Мадуро обвини Вашингтон за спирането на тока. 

Очаква се да бъдат предоставени и доказателства за твърденията пред делегация от службата на ООН по правата на човека, която ще пристигне във Венецуела. 

Не закъсня и отговор от страна на самопровъзгласилия се за временен президент и лидер на опозицията Хуан Гуайдо. 

Той заяви, че отговорни за срива в електрическата мрежа не са Съединените щати, а властите в Каракас и за пореден път призова за смяната на правителството.

Харесайте ни във Facebook ТУК.