Вебер и Юнкер към Орбан: Вън Унгария от ЕНП!

Дебатът за отпадането на страната от партията е насрочен за 20 март

06.03.2019 | 19:30 Редактор: Иван Берберов
Вебер и Юнкер към Орбан: Вън Унгария от ЕНП!

Популистите на Виктор Орбан - пред изключване от Европейската народна партия. Формацията на унгарския премиер ще напусне принудително най-големия блок в Европарламента, ако не изпълни няколко важни условия.

Орбан получи категоричен ултиматум и от Манферд Вебер, който е кандидат на ЕНП за председател на следващата Европейска комисия.

Дванадесет партии са готови да гласуват за изключването на формацията на Виктор Орбан от Европейската народна партия. За да предотврати този сценарий, унгарският премиер трябва да изпълни 3 условия. 

"Представили сме конкретни искания и очакваме Виктор Орбан и неговата партия да се извинят за нанесените вреди на Европейската народна партия, както и да разрешат проблема с университета. Неприемливо е да се атакуват академичните свободи в Европа. Ред е на Унгария да изпълнява! Става дума за финансирания от милиардера Джордж Сорос Централноевропейски университет, който управляващите в Будапеща буквално изгониха от страната", заяви Виктор Орбан.

Последното условие към Орбан е да прекрати водената кампания срещу Брюксел. През последните седмици в Унгария се появиха цели вестникарски страници и билбордове с ликовете на Сорос и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. И текст, според който двамата кроели план да напълнят Унгария с мигранти. 

В отговор на критиките Орбан заяви: Хората, които искат да го изхвърлят от Европейската народна партия, са наивни, а действията им помагат на левите сили в Европа.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вече сравни Орбан с лидера на френската крайна десница Марин льо Пен. И заяви: Унгарската формация трябва да напусне Европейската народна партия. Ще се стигне ли дотам? Дебатът е насрочен за 20 март.

Харесайте ни във Facebook ТУК