fallback

Разгадават мистерията на маите чрез стотици нови артефакти

Ценните находки са открити в пещера от мексикански археолози

05.03.2019 | 14:07 Автор: Тодор Петров

Мексикански археолози откриха стотици артефакти близо до руините на древен град на маите. Находките са определени като изключително ценни за разгадаването на обвитата в мистерия древна цивилизация.

"Съкровище на науката" - така археолози определиха невероятните находки, открити в пещера недалеч от Чичeн Ицa в Мексико. Пещерата се намира близо до храма Кукулкан - голямата, стъпаловидна пирамида, с която най-често се асоциира Чичен Ица днес. 

По-голямата част от находките са в добро състояние. Те съдържат важна информация за възхода и падението на града. Каменният град се намира в северната част на полуостров Юкатан. Той представлявал културен и религиозен център. Смята се, че е бил създаден от маите, но когато испанските конквистадори пристигат той вече е бил в руини. 

Според учените пещерата и местността крият още много впечатляващи тайни. А това не било изненада за никого, тъй като цивилизацията на маите е известна със своето изкуство, архитектура, математика, календар и астрономична система, както и с единствената напълно развита писмена система в предколумбова Америка.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Репортажи
fallback