Фермери в Болярово протестираха срещу убиването на животните им

От БАБХ обясниха, че статутът на България е страна, инфектирана с чума

23.01.2019 | 19:15 Редактор: Ралица Братанова
Фермери в Болярово протестираха срещу убиването на животните им

Ситуацията с чумата по добитъка в Странджа отново ексалира. В Болярово протестираха срещу убиването на животните в последната останала ферма. 

Пред офцефермата на Ана Петрова и Тодор Христов се събраха десетки протестиращи и се заканиха, че няма да позволят евтаназия на животните. Протестираха и пред агенцията по храните в София. 

Трима протестиращи пред фермата в Болярово заплашиха със замозапалване, ако стадото бъде умъртвено. Тя е последната останала, след евтаназията на 3300 овце и кози в региона, заради чума по добитъка.

Клечката кибрит на напрежението драсна именно днешната пресконференция на Агенцията по храните. 

Защитници на фермата в Болярово протестираха и пред сградата на Агенцията в София и твърдят, че стадото не е болно, но въпреки това се опитват да го унищожат.

От Ръководството на Агенцията обясниха, че все още статутът на България продължава да е на страна, инфектирана с чума по дребните преживни животни, заради огнището в Болярово и животните могат да са болни и да носят вирус, без да имат клинични признаци. 

Протест с хоругви, библии и кръстове имаше и в Административния съд в Ямбол. Там днес се гледа делото на фермерите срещу БАБХ. В съда защитата на фермерите поиска отвод. Съдът го даде.

От своя страна Агенцията по храните също съди фермерите в Болярово, за възпрепятстване на ветеринарите. 


За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.