Обирджиите все по-нагли - грабят пари и ценности! Как да ги спрем?

Внимавайте на кого казвате, че сте в отпуска – апашите също имат Facebook и Instagram

16.07.2018 | 18:30 Редактор: Иван Берберов
Обирджиите все по-нагли - грабят пари и ценности! Как да ги спрем?

Пари и ценности са най-предпочитаната плячка при домовите кражби в последните години. Техниката вече не е така желана поради по-свития пазар, сочат данни на фирмите за сигнално-охранителна дейност.

Сейф в апартамента не е гаранция, че ценните ви вещи няма да бъдат откраднати. В разгара на летните отпуски апашите много по-лесно нахлуват в домовете ни. Как да защитим имота си и възможно ли е да избегнем обира?

Снимки от екзотични места с коктейл на плажа, отбелязване от място, твърде отдалечено от дома ви - всичко това е зелена светлина за крадците.

Запалената лампа отдавна вече не лъже апашите, че в дома ни има някого. Ударите им все по-често са по светло - в работно време. 

Така се случило и с Алекс. Преди месец отишъл на работа, но прибирането му вкъщи неприятно го изненадало.

От апартамента на Алекс липсват лаптоп и бижута. Съседката му принудително се разделила с пари и семейни ценности за около 500 лева. 

Входът на кооперацията е с контролиран достъп и никой от живущите не е забелязал наоколо да обикалят непознати съмнителни лица. Но от 10 апартамента, почти половината са станали жертва на обир.

По съвет на полицията, Алекс обиколил заложните къщи в квартала, но без резултат. Вече е застраховал вещите си. Жилището също е застраховано, но само срещу влизане с взлом.

Дори и да помолите съседите регулярно да навестяват дома ви, гаранция няма. В кооперацията на Алекс, част от обитателите били обрани от строителите. Без СОТ в жилището, апашите имат достатъчно време да претърсят стаите. С допълнителната защита, времето им е ограничено до няколко минути.