До лятото кметовете трябва да оправят пешеходните пътеки

Благоевград е сред градовете, в които пешеходните пътеки са в най-лошо състояние

22.03.2018 | 19:35 Редактор: Ивайло Николов
До лятото кметовете трябва да оправят пешеходните пътеки

Благоевград е сред градовете, в които пешеходните пътеки са в най-лошо състояние. Това показват данните от проверките в цялата страна, които започнаха след трагичен случай на пешеходна пътека именно в този град. В края на миналата година 19-годишна студентка беше блъсната от камион.

Кметовете в няколко града имат срок до 30 юни да се съобразят с изискванията и да приведат пешеходните пътеки в законния им вид или могат да отнесат глоба между 2000 и 7000 лева. 

Сред посочените нарушения е и това, че пешеходните пътеки се боядисват в цвят, различен от бяло. Новите пешеходни пътеки около студентските общежития, а и на много места в града, са в червен цвят.

Според шофьори и пешеходци, обаче това не е недостатък или нарушение, защото оцветени, пространствата за пешеходците са по-безопасни и се забелязват по-лесно. Главната улица в квартал Струмско е един от примерите за пространство с прекалена концентрация на пешеходни пътеки. Според местните обаче, това не пречи на безопасността, макар че пътеките са твърде близо една до друга.

По закон те трябва да се намират на разстояние от 250 метра. В края на зимата проблем е и маркировката на пътеките. Някои от тях въобще ги няма на пътното платно, но пък се спазват по инерция - и от пешеходците и от колите. 

Все по-често пешеходните пътеки в Благоевград се полагат върху изкуствена неравност. Така се търси повече безопасност за пешеходците.