Подарете книга, намерете приятел!

Инициатива за развитието на деца, лишени от родителски грижи

21.11.2016 | 07:30 Редактор: Тодор Петров
Подарете книга, намерете приятел!

Инициативата започва с 8 книги, подарени от Благовеста на малко момиче от социален дом. Надписва ги с "Важно е да се чете", "Продължавай да четеш", "Не спирай да четеш, моля те". Тогава детето не осъзнавало колко било важно това, защото никой не му го бил казвал.

Всяка седмица от "Подарете книга" посещават 18 дома за деца, лишени от родителски грижи. Над 150 доброволци всеки месец пътуват до тях. В дома "Констанца Ляпчева" в Долна Баня живеят 28 деца между 8 и 18-годишна възраст, сред които отскоро и трима афганистанци. 

Пристигането на хората от "Подарете книга" е дългоочаквано събитие, а заниманията са разнообразни. Срещаме ви с Павел, който работи в БАН - специалист по влечугите, учител по биология и не на последно място, приятел на децата.

"Научих, че не трябва да излъжеш една надежда. Тези деца ме направиха доста по-сериозен и отговорен", сподели Павел Топалов пред камерата на Bulgaria ON AIR.

От "Подарете книга" търсят още хора, които искат да се запознаят с децата, да се сприятелят с тях, да им ходят на гости за рождените дни, да им изпратят книга за първия учебен ден и дори да имат с кого да споделят, когато се влюбят.