Шанс за нов живот: Първа българска пациентка е включена в списъка на "Евротрансплант"

29-годишната Илияна Христова от Варна е сред чакащите за белодробна трансплантация на донорската мрежа

13.06.2019 | 19:12 Редактор: Зорница Костадинова
Шанс за нов живот: Първа българска пациентка е включена в списъка на

Първа българска пациентка е включена в списъка на чакащите за белодробна трансплантация на европейската донорска мрежа "Евротрансплант". Това е 29-годишната Илияна Христова от Варна. 

Освен нея още един български гражданин беше във Виена за извършване на оценка на здравословното състояние. На този етап той не е включен в листата заради противопоказания.

След повече от година чакане Илияна Христова от Варна получава надежда за нов живот. На 6-месечна възраст ѝ е поставена диагноза муковисцидоза. От 3 години е с кислороден апарат. Шансът ѝ за живот е трансплантация на бял дроб. В България такива операции не се извършват. 

След като през януари е сключено споразумение между страната ни и Виенската многопрофилна болница, вчера Илияна научава и добрата новина. 

"Представям си, че вече съм здрава. Представям си се със семейство, деца, с работа", сподели тя пред Bulgaria ON AIR. 

До настъпването на донорска ситуация здравословното ѝ състояние ще бъде проследявано от белодробните специалисти на ВМА. 

"Вече очакваме да се появи донор и да се извърши самата операция. На финала на процеса сме", каза майката на Илияна. 

Български медицински екип вече премина краткосрочно обучение в медицинската академия в Австрия. Предстои 6-месечно обучение във Виена на два български медицински екипа за осъществяване на белодробни трансплантации и следтрансплантационно проследяване. 

Общо 17 са българските пациенти, които очакват трансплантация на бял дроб.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК