"Афис": Българите против повече часове извънреден труд

Липса на кадри по морето, хотелиери и ресторантьори масово повишават заплатите

18.03.2019 | 16:15 Редактор: Бойко Димитров

Повече от половината българи са против увеличаването на часовете за извънреден труд, показва изследване на агенция "Афис”. Предложенията за промени направи бизнесът в края на януари. На този фон - хотелиери по родното Черноморие предлагат с 10% по-високи заплати за предстоящия сезон.

Пред прага на летния сезон бизнесът отново се изправя пред стар проблем - липсата на кадри. Хотелиерите са пуснали още през януари обяви за набиране на персонал за морето.

Притиснати от дефицита на готвачи, бармани, сервитьори и камериерки, те обещават и по-високи заплати. Хотелиерът Диана Колчева, която е част от Съюза на хотелиерите в Слънчев бряг, признава, че минало лято ѝ се е налагало, както да оправя легла, така да работи на рецепцията.

"С персонала ще се справим, както сме се справяли и досега. Една част от нас ще работят по няколко позиции. По-голямата част от колегите пуснаха още от януари обяви за подбор на кадри", разказа тя.

За да не останат без персонал, по морето са готови да повишат заплатите. В момента нормалното трудово възнаграждение на барман е от порядъка на 900 до 1500 лева. И това лято обаче ще се разчита на работна ръка от Русия, Молдова и Украйна. Много от работодателите се опитват да задържат персонала, като осигуряват целогодишна заетост, въпреки че бизнесът е сезонен. 

От туристическия бранш са категорични, че държавата трябва да помогне, както с подготовка на квалифицирани кадри, така и с данъчни облекчения за работодатели, които например наемат персонал директно от професионалните гимназии.

Вижте още във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК