Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Болестта на Алцхаймер – бич за възрастните

Лечение няма

21.09.2017 | 20:02 Редактор: Зара Паталева
Болестта на Алцхаймер – бич за възрастните

Хората над 60 годишна възраст са най-засегнати от различните видове деменции. Най-много са страдащите от болестта на Алцхаймер. Жените боледуват по-често. В Европа  болестта е покосила вече близо 8 млн.души.
Все повече млади хора в световен мащаб са засегнати от болестта на Алцхаймер, сочат последните проучвания. При тях заболяването се развива много по-интензивно и е по-трудно  за лечение и овладяване.

Някои експерти у нас правят прогнози, че в България след 10 години ще има над 300 000 болни с деменции. Други пък са скептични по отношение на превенцията на болестта и смятат , че за да се спасим от това заболяване трябва да се инвестира най-вече в здравословния начин на живот на българите и в повече грижи за мозъка.
Това заболяване е бич за качеството на живот на възрастните хора, каза бившият евродепутат Антония Първанова. То трудно се диагностицира и се неглижира от обществото, допълни тя.

Болестта на Алцхаймер е невидима, докато не се сблъскаш с нея, каза Лора Любенова от съдържанието "Алцхаймер България". Тя разказа, че от три месеца нейна близка роднина е диагностицирана. Семейството се е сблъскало с редица трудности, с ред които и намирането на болногледачи.

Доц. Маргарита Райчева-клиничен психолог в Александровска болница от години работи по този проблем. В интервю пред Bulgaria ON AIR тя посочи, че профилактичните прегледи са начин всеки да установи дали е предразположен към това заболяване. Тя отчете и друг проблем – не достигат дневни центрове, които болните да посещават.