Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Парите за Хитрино ще бъдат разпределяни съгласно нуждите на семействата

Няма да бъде изхарчена нито една стотинка настрана, обеща омбудсманът Мая Манолова

22.12.2016 | 19:17 Редактор: Мария Аладжова
Парите за Хитрино ще бъдат разпределяни съгласно нуждите на семействата

Средства за Хитрино ще бъдат събирани и след Коледа и Нова година. Това заяви в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR националният омбудсман Мая Манолова.

Парите ще бъдат разпределени от Обществения съвет според нанесените щети и нуждите на засегнатите хора, поясни тя.

"Идеята е в крайна сметка това, за което не достига пари - дали ще бъде за обзавеждане на къщите, за електрически уреди или за нещо друго, да се отпуснат средства, но на база реална оценка, която е направена от Обществения съвет в хитрино... Общественият съвет ще преведе парите на тази сметка, съобразно конкретните предложения и нито една стотинка няма да отиде за друго, освен за подпомагане на семействата", поясни Манолова.

Битката с юрисконсултските възнаграждения

Преди дни беше взето решение да се постави таван на такса „юрисконсулт“. Настояването на омбудсмана обаче беше таксата напълно да отпадне.

"Моето предложение за пълно отпадане на юрисконсултските възнаграждения не беше възприето", коментира Манолова.
 
Съгласно промените, които от Комисията по правни въпроси все пак направиха, съдът вече ще преценява какъв да е размерът на възнаграждението на юрисконсултите по Закона за правната помощ. Така за дълг от 20-30 лева сума вече няма да се плащат 300-400 лева, както е по досегашния ред. С промяната в Гражданския процесуален кодекс съдът ще прецени колко да присъди като максимум според закона.