Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Гетото и ние - кой на кого е длъжник

Провокирани от поредните новини за насилие – роми над българи и българи над роми, в Директно говорим за голямата пропаст между центъра и гетото. С Влади Въргала и Албена Колева говорим защо ако българин бие ром говорим за расизъм, а ако роми нападат бълга

20.04.2016 | 11:00 Редактор: Неда Василева
Гетото и ние - кой на кого е длъжник

На фона на десетките случаи на насилие, включително от последните дни, между българи и роми, на фона на непрестанните призиви от страна на ЕС да интегрираме малцинствата, питаме - защо самите те не приемат подадената ръка? Как да се справим с омразата и ненавистта помежду си, след като стандарите помежду ни са двойни.

Според Влади Въргала разделение не бива да има по никакъв признак - каквито са законите за българите, такива трябва да бъдат и за ромите. Албена Колева е на мнение, че не бива да оправдаваме ромите за техния инат да живеят в насилие, неграмотност и бедност.

В предаването коментираме още достатъчни ли са мерките на държавно и обществено ниво, за да се промени отчайващият пейзаж и защо, когато роми бият българи, е хулиганство, а когато българи бият роми е дискриминация? Вижте още във видеото:

За всичко, което Ви интересува, пишете на фейсбук страницата ни DirektnoONAIR.